کلخو نگ
بنه یا پسته وحشی با نام محلی کٍلخونگ و با دو نوع «نرمه» و «زبره، سفته یا کِلَه» شناخته شده است که پسته وحشی یا همان بنه(زبره) با نام علمی Pistacia mutica و کلخونگ یا همان پسته وحشی از نوع نرمه با نام علمیPistacia khinjuk که کوچک تر از بنه زبره است .
بنه درختی است خودرو از تیره سماق، مجاور تیره پسته و به ارتفاع حدود ۲ تا ۷ متر وجود دارد. برگهای آن شانهای دارای ۵-۲ جفت برگچه گرد و تخم مرغی شکل با حاشیه کم و بیش مژه دار، گلهای آن کوچک و قرمز رنگ است.
شیرابه اوائورزینی به نام «سقز» از درخت بنه تراوش میشود که دارای رنگ سبز یا زرد خاکستری با بوی ملایم و مطبوع و تلخ مزه است که پس از سفت شدن، قهوهای رنگ می شود.
بعضیها آنرا (کلخونگ )، همراه گندم برشته در زمستان به عنوان تنقلات زمستانه استفاده میکنند.برخیها هم از آن مربا و ترشی تهیه میکنند.ماده استخراجی از درخت بنه به نام«سقز» باعث شده که افراد زیادی در این راه، کسب و کار و تجارت کنند و سقز نیز به عنوان مصارف مختلف در صنعت و پزشکی استفاده شود.برای برداشت سقز، افراد خبره این کار، درختان بنه را با طول ۶-۴ سانتی متر، عرض ۲-۱٫۵ سانتی متر و عمق ۱٫۵ سانتی متر تیغ زده و کاسههایی از گل در زیر قسمت تیغ زده قرار میدهند تا شیره خام درخت یا سقز درون این کاسههای گلی جمع شود. معمولاً بر روی هر درخت بنه بیشتر از ۳۰-۲۰ عدد تیغ نمیزنند و به این نکته باید توجه نمود که درختان جوان و کمتر از ۱۰ سال سن نباید تیغ زده شود.